Potpisivanje Zajedničke izjave za unapređenje primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

29. Mart 2023.

Potpisivanje Zajedničke izjave za unapređenje primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći najavilo je pokretanje zajedničke kampanje i niza projektnih aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti javnosti o dostupnosti besplatne pravne pomoći najugroženijim i marginalizovanim pojedincima. Predviđena kampanja obuhvatiće i obuku zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u vezi sa planiranjem i obezbeđivanjem finansijskih sredstava u lokalnim budžetima radi finansiranja besplatne pravne pomoći. U okviru kampanje biće sprovedena i obuka za jačanje kapaciteta zaposlenih u lokalnim samoupravama i Ministarstvu pravde u cilju postizanja kvalitativno zadovoljavajućeg pravnog postupka. Predviđene su i projektne aktivnosti koje će doprineti efikasnijem nadzoru nad primenom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Zajedničku izjavu potpisali su ministarka pravde Maja Popović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović u prisustvu zamenice šefa Delegacije EU u Srbiji Plamene Halačeve, šefa Odeljenja za privrednu saradnju ambasade Nemačke Kristijana Šilinga i članova Vladinog tela za besplatnu pravnu pomoć.

Podršku kampanji pruža projekat „Jačanje vladavine prava u Srbiji – EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA", zajednički finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).