Panel diskusija o zaštiti podataka o ličnosti

23. Mart 2023.

Na panel diskusiji na temu praćenja sprovođenja novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, održanoj u Subotici, kojoj su prisustvovali Poverenik Milan Marinović, zamenica Poverenika Sanja Unković, predstavnici Službe Poverenika, kao i rukovaoci zaštite podataka o ličnosti i predstavnici organizacija civilnog društva i medija, razmotreni su brojni aspekti i izazovi unapređenja zaštite podataka o ličnosti. Posebna pažnja posvećena je izazovima zaštite ličnih podataka u digitalnoj sferi i mogućnosti da se obezbedi kvalitetna zaštita, ukoliko podaci o ličnosti u budućnosti budu obrađivani od strane veštačke inteligencije.

Podršku organizaciji panel diskusije pružio je projekat „Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) zajednički finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Za implementaciju projektnih aktivnosti u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti zadužen je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Tokom panel diskusije, predstavljen je izveštaj o radu za prethodne dve godine, a bilo je reči i o položaju i nadležnostima institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.