Obuka za istrage sajber kriminala

2. Oktobar 2023.

Elektronski dokazi su komponenta gotovo svih kriminalnih aktivnosti, a podrška digitalne forenzike je ključna za istrage organa za sprovođenje zakona. Svrha digitalne forenzike je da identifikuje i sačuva digitalne dokaze u originalnom obliku, da omogući sprovođenje relevantnih istražnih postupaka i donošenje zaključaka.

U cilju unapređenja tehnike i veština identifikacije, sticanja, obrade, analize i izveštavanja o podacima koji se čuvaju elektronski, istražne tehnike koje se koriste u Nemačkoj i EU, predstavljene su policijskim istražiteljima i tužiocima. Više od 20 policijskih istražitelja i tužilaca odeljenja za borbu protiv korupcije učestvovalo je u prvoj od dve petodnevne „Osnovne obuke za internet istrage za istražitelje" koje vode stručnjaci za istraživanje sajber kriminala iz Policije Severne Rajne-Vestfalije - Harald Leneman, penzionisani glavni inspektor digitalne forenzike i istrage sajber kriminala, i Kristijan Martinek, šef odeljenja za sajber kriminal i glavni inspektor za pravno presretanje. Tokom obuke su prezentovani mrežni i e-mail protokoli, DHCP/DNS, praćenje veb servera, kao i nekoliko korisnih naprednih tehnika za analizu tragova, kao i praktične vežbe.

Podršku organizaciji obuke za istraživanje sajber kriminala za policijske istražitelje i tužioce pružio je projekat "Podrška jačanju vladavine prava u Srbiji" zajednički finansiran od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), za čiju je implementaciju zadužen GIZ.