Оbuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći

23. Maj 2023.

Na prvoj od deset planiranih obuka za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći koje će biti implementirane širom Srbije, koja je održana u Kragujevcu, učestvovala su ovlašćena lica za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći kao i lica zaposlena u odeljenjima za budžet i finansije iz Kragujevca, Aranđelovca, Batočine, Gornjeg Milanovca, Čačka, Jagodine, Kraljeva, Knića, Lapova, Petrovca na Mlavi, Svilajnca, Topole, Velike Plane, Sokobanje, sa Uba i iz Žabara.

Obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći imaju cilj da doprinesu da se sistem besplatne pravne pomoći unapredi kako bi građani lakše ostvarili svoje pravo i posebno su značajne za podizanje kapaciteta novih službi besplatne pravne pomoći. Obuke su podržane od strane Ministarstva pravde i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i podržane su od strane projekta  „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA), finansiranog od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), uz podršku predstavnika Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet je 2019. godine sa ciljem da se svakom licu omogući pristup pravdi i pravna zaštita, pogotovu za najugroženije građane. Iako je sistem uspostavljen krajem 2019. godine, još uvek postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba je informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć. Jedinice lokalne samouprave su osnovni činilac sistema besplatne pravne pomoćipružaju pravnu pomoć i podršku i odlučuju o dodeli besplatnog advokata, javnog beležnika ili posrednika.